Vitamin ve Mineraller
B Vitamini
B vitamini tek bir vitamin değildir. Bir çok türü mevcut olup bunların isimleri ve aldıkları numaralardan ayırt edilebilir. B vitaminleri birbirinin tamamlayıcısı olarak B vitamini kompleksi olarak grublandırılır. Bunlar B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 vitaminleridir. Bu vitaminler en tanınmış ve üzerlerinde ciddi çalışmalar yapılmış vitaminlerdir ve insan sağlığı açısından olmazsa olmazlardandır. Sitemizde B1 den B18'e kadar numaralandırılmış B vitaminlerinin özelliklerini bir araya getirmeye çalıştık. Her biri birbiriyle bağlantılı olan bu vitaminler günlük tükettiğimiz gıdalardan her gün alınıyor. ve hepsininde ortak özellikleri suda çözülebiliyor, yapılarında azot bulunduruyor, ısıya ddirenç gösterbiliyor olmalarıdır.
B vitamini ilk olarak tekbir vitamin olarak nitlendirilsede sizinde gördüğünüz gibi bir çok isim altında birbirlerinden ayrılmışlardır. Ne kadar ayrı gibi görülselerde aslında yine tek çatı altında B vitamini kompleksi ni oluşturmaktalar ve hepside birbiriyle bağlantılı, birbirine yardımcı, birbirinin tamamlayıcısı olarak işlev yapmaktadırlar.
Eksikliklerinde sadece bir tanesi değil diğer b grubunda olan vitaminlerinde eksikliği görülebilir. bu nedenle B vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 kompleksi olarak alındığında daha verimli olacaktır.
B vitamini hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için B vitamini grubu üyelerini tek tek araştırmakda faydalı olabilir.
Genel olarak B vitamini Kompleksi nin insan sağlığına faydaları ve eksikliğinde görülen rahatsızlıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
B Vitamininin Faydaları:
Büyüme - Gelişme'de,
Vücut için gerekli olan enerjiyi besinlerden üretmede,
Sinirleri, sindirim sisteminin ve cildin sağlığını korumasında,
Bir çok vücut fonksiyonunun yerine getirilmesinde,
B grubu vitaminler büyük rol oynamaktadırlar.
B vitamini eksikliği:
Anemi,
Yorgunluk,
İştah kaybı,
Karın ağrısı,
Depresyon,
Baş dönmesi,
Kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, Kas krampları,
Solunum yolları enfeksiyonları,
Saç dökülmesi,
Egzama,
Çocuklarda gelişim yetersizliği ve doğumsal hastalıklara neden olabilir.